24 Mayıs’ta İş Sanat’ta gerçekleştirilen, ana teması “Dönüşüm” olan “Farkındalık Ödülleri” programında, odağında bayan ve eşitlik olan, iş dünyasında, teknolojide, sanatta, sporda, toplumda ve hayatın her alanında bayanın hak ettiği eşit temsil ve özgürlüğe kavuşana kadar var gücüyle çaba eden markalar buluştu. Mars Logistics, seçici hakem heyetinin değerlendirmesi sonucunda “Kadın İstihdamı ve İşte Fırsat Eşitliği” kategorisinde “Mars Şoför Akademisi” ile mükafata layık görüldü.
Geçtiğimiz sene Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur projesi ile Bayan Dostu Markalar Farkındalık Ödülü’ne layık görülen Mars Logistics, bu sene Mars Şoför Akademisi projesi ile Farkındalık Mükafatı almaya hak kazandı.
Törene katılan Mars Logistics Filo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Erkan Özyurt, pandemi periyodunda dalda şoför konusunda badirelerin baş göstermesiyle Mars Şoför Akademisi’ni başlattıklarını belirterek, “Mesleğe olan ilgiyi artırmak ve bu ilgiyi cinsiyetin dışına taşımayı hedefleyerek başladığımız, toplumsal cinsiyet eşitliğini gözettiğimiz Mars Şoför Akademisi’nde şu anda 200’ün üzerinde şoför adayımız bulunuyor. Bunların birçoğu da faal olarak filomuzda çalışmaya başladı.” dedi.
Akademide 24 bayan şoför olduğunu belirten Özyurt, “Erkek hegemonyası ile yürüyen tır sürücülüğünde bayanlara fırsat verildiğinde ne kadar başarılı olabileceklerini daima birlikte gördük. Projeyi daha da geliştirmek, derinleştirmek ve uygunlaştırmak dileğindeyiz. Çok hoş işler ortaya koyan bayan şoförlerimize bir sefer de buradan teşekkür ediyorum.” dedi.
2022 yılında şirketin stratejik maksatlarına eklenen yeni işe alımlarda %30 bayan istihdamını sağlama hususunu bu sene %50 olarak güncelleyen Mars Logistics, toplumsal cinsiyet eşitliğini şirketin her alanında savunmaya, bir işin yeterli yapılıp yapılamayacağının cinsiyete nazaran belirlenmediği kanısıyla Eşitliğin Cinsiyeti Yoktur demeye devam edecek.
Mars Şoför Akademisi müracaatları devam ediyor
Lojistik dalında birinci olan Mars Şoför Akademisi, Mars Logistics tarafından 2021 yılında hayata geçirilen, tır şoförlüğü mesleğine ilgi duyan lakin gerekli eğitimleri ve dokümanları olmayan gençlerin müracaatları kabul edilen bir projedir. Projeye, asgarî 24 yaşında, en az B sınıfı ehliyet sahibi bayan ve erkek adaylar başvurabilmektedir. Mars Şoför Akademisi adayı olan şahıslara eğitim verilmekte, eğitim sonrasında yapılacak imtihanda başarılı olan adaylar Mars Logistics filosunda işe başlamaktadır.
Proje ile, tır şoförü olmak, kesimde çalışmak isteyen genç ve istekli bayan ve erkek adaylara hem meslek edindirmek hem de bölümde son yıllarda yaşanan şoför derdinin önüne geçmek hedefleniyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan Mars Logistics, bir işin daha düzgün yapılmasının cinsiyete nazaran belirlenemeyeceği görüşünü destekleyerek, hayata geçirdiği Mars Şoför Akademisi’nde de bu görüşü savunuyor. Dışarıdan bakıldığında önyargı ile bayan işi olmadığı savunulan tır şoförlüğü eğitiminin verildiği akademiye bayan adayların da müracaatlarını kabul ediyor.